Achter de ophef

Vrouwen vs Verminking met Shirin Musa

Vrij Links Season 1 Episode 8

In deze aflevering kijken we terug op een uitspraak van de Raad van State. In december stelde die vrouwenrechtenactivisten keihard teleur. Femmes For Freedom eiste dat de burgemeester zou optreden tegen een moskee die genitale verminking aanbevolen in islam noemde. Maar de Raad van State wees die eis af. Wat speelde hier precies en hoe moet het nu verder?

Marieke Hoogwout en Bart Drenth bespreken het met Shirin Musa van Femmes For Freedom

Support the show

Achter de Ophef is een podcast van Vrij Links. Voor een vrij en ombelemmerd debat.

Voice over:

Dit is Achter de Ophef, een podcast, waarin we terugblikken op recente ophef met de vraag wat gebeurde hier nu eigenlijk, wat waren de argumenten in de debat en wat heeft de ophef uiteindelijk opgeleverd? Achter de Ophef is een podcast van VrijLinks voor een vrij en onbelemmerd debat.

Marieke Hoogwout:

Welkom bij Achter de Ophef. In deze aflevering kijken we terug op een uitspraak van de Raad van State. In december stelde die vrouwenrechtenactiviste keihard teleur. Femmes for Freedom eiste dat de burgemeester zou optreden tegen een moskee, die genitale verminking aanbevolen in islam noemde. Maar de Raad van State wees die eis af. Wat speelde hier precies, en hoe moet het nu verder? de ophef van vandaag is dus vrouwen versus verminking.

Bart Drenth:

En mijn naam is Bart Drenth. Onze gast in de uitzending is Shirin Musa, oprichter en directeur van Femmes for Freedom, welkom, Shirin.

Shirin Musa:

Dank je wel.

Bart Drenth:

Waar staat Femmes for Freedom voor?

Shirin Musa:

Femme for Freedom is een vrouwenrechtenorganisatie, en wij komen op voor de mensenrechten van meisjes en vrouwen met een migratieachtergrond, op het gebied van geweld tegen vrouwen, hun gezondheid, maar ook als het gaat over hun economische onafhankelijkheid, en dat noemen wij financiële zelfverdediging.

Bart Drenth:

Vandaag hebben we het in het bijzonder over genitale verminking, want daar ging die rechtszaak over. Over hoeveel vrouwen hebben we het eigenlijk?

Shirin Musa:

Het gaat om vele tientallen, duizenden vrouwen. In 2019 is er een schatting gemaakt, dat 41.000 vrouwen in Nederland genitaal verminkt zijn, waarvan 15.000 vrouwen de ernstige variant hebben ondergaan.

Shirin Musa:

En de groep Ja de ernstige variant is, dat je echt helemaal beschadigd bent, dat je bent dichtgenaaid En dat je heel veel lichamelijke gevolgen ervan ondervindt. Maar de groep, die door genitale vermenging getroffen kan worden, ja, dan hebben we het over 98.000 vrouwen, en ik denk, dat het om veel meer vrouwen gaat, die ik nu noem, want dit onderzoek is van 2019. En door een hogere instroom, door meer migratie, is de groep toegenomen. Dus ik heb ook het onderzoeksinstituut gevraagd, om de cijfers te updaten, want dit zijn inmiddels getallen, die zes jaar oud zijn.

Bart Drenth:

Oké, gaat het dan om vrouwen, die, als in Nederland komen, al verminkt zijn, of komt het ook voor, dat vrouwen, die hier al zijn, verminkt worden?

Shirin Musa:

Het gaat om vrouwen, die uit landen komen, waar genitale verminking plaatsvindt. Het gaat ook om vrouwen, die in het land van herkomst genitaal verminkt zijn. Maar de vrouwen, die dan uit die landen komen, die kunnen het later ook hun dochtertje aandoen, die hier in Nederland wordt geboren of is geboren, en dat kan dan tijdens een zomervakantie gebeuren, en ook daar zijn schattingen van gemaakt, dat, als men overgaat tot genitale verminking, dat het weer duizenden Nederlandse meisjes kan treffen. Dus ik zeg ook van ja, je kan de mens wel uit Eritrea of Egypte of een ander land halen, waar genitale verminking voorkomt. maar de cultuur, de traditie, die ram je er niet.

Shirin Musa:

1, 2, 3 uit

Marieke Hoogwout:

Begrijp ik nou goed, als ik de cijfers meeluister, die jij net noemde, dat er 40.000 vrouwen minstens zijn, die het al ondergaan hebben, en dat in totaal 90.000 vrouwen in de risicogroep zijn, dat er dus 50.000 vrouwen zijn in Nederland, Nederlandse vrouwen, die gevaar lopen, om nog besneden te gaan worden?

Shirin Musa:

Nou, de risicogroep is 98.000 vrouwen, 41.000 vrouwen, die zijn al genitaal verminkt, en de verwachting is, als er geen maatregelen worden genomen en als we geen directe gedragsverandering zien, dat de komende jaren 4200 meisjes genitaal vermengd kunnen worden. En dit zijn getallen, die we in een land als Nederland niet mogen accepteren.

Bart Drenth:

Kijk, we hebben het bijvoorbeeld over mensen, die gewond raken in het verkeer, dan gaat het over 7400 per jaar. En als we het hebben over vuurwerk, wat natuurlijk het afgelopen jaar ook een heel groot probleem- was, dan hebben we het over ongeveer 400 mensen per jaar.

Shirin Musa:

Dus het is echt een hele grote groep. Het is een hele grote groep. Dit gaat over heel veel meiden in Nederland. Het gaat over Nederlandse meisjes en vrouwen, van wie de verminking niet zichtbaar is. Als jij wordt opgeblazen door een cobra, dan ben je dood. Of je hebt een verminking aan je oog als gevolg van onverantwoordelijk vuurwerkgebruik. Of als ik jou nu iets aandoe in jouw gezicht, dan is het ook zichtbaar. Maar het is een onzichtbaar probleem voor het grote publiek. Dus, als een meisje op straat loopt, dan zie jij niet, of ze wel of niet genitaal verminkt is.

Shirin Musa:

Maar alle professionals, die zien dit gebeuren De gynaecologen, de verloskundigen, de huisartsen, mensen, die in het onderwijs werken, die zeggen van nou, er is heel veel lesuitval onder de groep studenten, die net naar Nederland zijn gekomen wegens genitale verminking. Dus de groep is heel groot, iedereen ziet het. Of de professionals, die zien het, het onderwijs ziet het onder de leerlingen. Maar deze meiden zie je niet op het Malieveld van. Ik ben tegen genitale verminking, mijn moeder heeft dit aangedaan, overheid, ik wil, dat jullie ermee stoppen. Dat doen ze niet. Ze zitten niet aan de talkshow tafels En dan bestaat het probleem niet in Nederland.

Voice over:

Maar waar bestond die ophef dan eigenlijk allemaal uit?

Bart Drenth:

Laten we deze specifieke casus eens bekijken, want het begon niet met een proces bij de Raad van State, maar het begon eerst met het feit, dat de Asuna Moskee een video plaatste. Dat was de basis voor deze hele kwestie. Waar ging die video over?

Shirin Musa:

Een journalist van Nieuwsuur, Milena Holdert. Die heeft maandenlang onderzoek gedaan naar het religieus onderwijs in Nederland, en zij was diep doorgedrongen in het religieus onderwijs van de Asuna Moskee, in de digitale leeromgeving, En daar zijn imam van de as-Soennah oskee, dat besnijdenis voor mannen verplicht is En dat het voor vrouwen in de islam iets aanbevelenswaardig wordt gevonden. Nou, dit werd primetime uitgezonden op Nieuwsuur, en ik heb die uitzending gezien. Ik heb het daarna nog een paar keer bekeken En ik dacht wat gebeurt hier?

Shirin Musa:

Je hebt hier een man, die vrouwelijke genitale verminking goed praat, dat hij dit iets aanbevelingswaardigs vindt. En ik begon, onrustig te worden van dit kan niet, dit mag gewoon niet, en dit is ook heel erg gevaarlijk. Ik ben zelf een moslimvrouw. In het verleden heb ik ook op het islamitisch onderwijs gezeten en gevolgd, en als je moslim bent en jij gaat naar islamitische lessen, dan doe je dat, omdat je een goede moslim wilt zijn. Wat zijn de regels? Naar welke regels wil ik leven? En toen ik deze man zo hoorde praten, dat vrouwenbesnijdenis iets aanbevelingswaardig is, iets goeds is in de islam, dacht ik en hier ga je mee stoppen, kerel, want ja, dit kan jij gewoon niet goed praten. Want ik kan me heel goed voorstellen, dat mensen dan denken laat ik het dan maar doen. Als een imam zegt, je moet vijf keer per dag bidden, dan wordt er vijf keer per dag, of je probeert dan, vijf keer per dag te bidden, je mag geen varkensvlees eten.

Shirin Musa:

En deze man, die durfde te zeggen In het Nederlands Voor de nieuwe generatie Nederlanders Vrouwenbesnijdenis is iets van de islam. En ik dacht Don't fuck with vrouwenrechten En meisjesrechten. Dit ga jij gewoon niet zeggen. En wat mij ook heel erg verontrustte, is, dat het een man was Van Turkse komaf, en de moskee, waar dit allemaal gezegd werd, dat wordt ook bezocht door mensen van Marokkaanse komaf, en dat zijn groepen, waar genitale verminking oorspronkelijk niet plaatsvond. En er ontstond ook een bepaalde dynamiek, ook in de media, dat ook op tv en in talkshows mochten vooral mannen aanschuiven, imams of mannen, die zichzelf imam vinden.

Shirin Musa:

Van ja, maar dit mag je toch zeggen. Dit is toch vrij van godsdienst en meningsuiting. Ja, we lezen gewoon iets uit de wet voor. We zeggen niet, dat je genitale verminking moet plegen. Maar wat wij in deze zaak vergeten, is ook de context. Vroeger zei dezezelfde moskee ze lazen stukken voor van ja, weet je, als meisjes de pubertijd bereiken, dan mag er getrouwd worden in de islam, je mag vier vrouwen hebben van de islam.

Shirin Musa:

Nou, dit leidde ertoe, dat er huwelijken werden gesloten met minderjarigen. Het leidde ertoe, dat er polygame huwelijken werden gesloten door de imam, die toen actief was in deze moskee. Het heeft zelfs tot een gebiedsverbods geleid voor deze imam, die vroeger verbonden was aan deze moskee. En laten we ook niet vergeten, de jihad in Syrië. Ja, ik haal dit er allemaal bij, omdat de context heel erg belangrijk is. Deze moskee mannen of mannen, die zichzelf imam noemen, telden ook over het belang van de jihad tegen afvalligen. Deze moskee werd hofleverancier van de jihad in Syrië. Dus, als er gezegd wordt, vrouwenbesnijdenis is iets aanbevelenswaardig, dan kan het er echt toe leiden, dat mensen meisjesbesnijdenis, genitale verminking laten verrichten.

Bart Drenth:

Dus je was wit heet. Je zag die video. Wat heb je toen gedaan?

Shirin Musa:

Nou, ja goed, ik ben nog steeds wit heet, omdat men de context niet snapt.

Shirin Musa:

Ja, men snapt de context niet en waar het toe kan leiden. Ik dacht, het kan niet zo zijn, dat deze negatieve emancipatie, deze gif en deze vorm van geweld wordt goed gepraat in Nederland, in Nederland, die zich zo vooruitstrevend vindt op zoveel gebieden. Dit moeten we tegenhouden. En toen hebben wij dit gepitcht bij het advocatenkantoor Delisse Martens, en wij hebben de aangifteactie georganiseerd, maar om het juridisch goed op een rijtje te krijgen van wat hier gaande is en waar we aangifte tegen willen doen. Nou, en dit heeft geleid tot een aangifteactie. Meer dan honderd mensen hebben hiervan aangifte gedaan, dat ze dit opruiing vinden en geweld tegen vrouwen. En tegelijkertijd dachten we ook waren er juristen, die zeiden van we moeten ook de puur stuursrechtelijke weg bewandelen, we moeten de burgemeester vragen, om handhavingsmaatregelen te nemen.

Bart Drenth:

Laten we eerst even kijken naar die zaak. Je hebt twee sporen bewandeld. De zaak was een strafrechtelijke zaak tegen de prediker uit de Asuna moskee. Want, de zaak was een strafrechtelijke zaak tegen de prediker uit de Asuna moskee.

Shirin Musa:

Tegen het stichtingsbestuur, dus tegen de bestuurders van de Asuna moskee, maar ook tegen de imam, en het openbaar ministerie maakt dan een keuze, wie ze wel en niet gaan vervolgen, en ik denk, dat ze het makkelijker hebben gevonden, om de forensische dader, dus de imam, aan te pakken, degene, die die preek had gehouden, en die is toen voor de rechten gesleept door het Openbaar Ministerie.

Bart Drenth:

Die heeft jullie klacht overgenomen En het proces begonnen. Hoe ging het met dat proces?

Shirin Musa:

Nou, dat was ook interessant, want ik ben naar de inhoudelijke behandeling van de zaak gegaan, en de man, die zat daar Ja nou, vrijheid van godsdienst, vrijheid van meningsuiting, zei hij, en verder vertelde hij niet zoveel. En het was ook, dat hij daar alleen zat met zijn advocaat, en toen werd het ook corona. We mochten naar de uitspraak, en dat hebben we toen ook gedaan met het hele team, en het was echt zo spannend. En dat hebben we toen ook gedaan met het hele team, en het was echt zo spannend. Eén, omdat het corona was, en twee, omdat we het spannend vonden. We vonden het echt zo belangrijk. En als ik aan die tijd terugdenk en aan de uitspraak De rechter, die zei je hebt een geschreven uitspraak, maar je hebt ook de uitspraak, zoals de rechter hem uitspreekt. En de rechter die zei heel mooi, het klonk echt net als poëzie in mijn oren. Het recht van de moslimvrouw, om beschermd te worden tegen geweld en discriminatie, weegt zwaarder dan de recht van de man Op zijn vrijheid van godsdienst en meningsuiting. Tachtig uur taakstraf.

Bart Drenth:

Dus jullie kregen gelijk.

Shirin Musa:

Ja, we kregen gelijk. Er waren mensen, die zeiden, het is maar 80 uur taakstraf. Ik zei, er is een norm gesteld. Mensen, owee, owee. Als iemand het nog een keer zegt, dan krijgen ze weer met ons te maken. Maar dat was echt hartstikke mooi, het was een meldpaal, en meteen na de uitspraak kwam de moskee weer. Meningsuiting, de vrijheid van godsdienst, wij staan achter deze imam, en wij gaan in hoge beroep. Dus het is ook het interessante, dat de moskee in de rechtbank niet aanwezig was. Maar laten zich weer achter de imam schaarden. En het was coronatijd. Wij zaten toen op een ander adres, en we verhuizen toen naar ons huidige kantoortje, en we hadden ook een adreswijziging doorgegeven aan het openbaar ministerie. En dat was vorig jaar of alweer anderhalf jaar geleden. De tijd gaat ook heel erg snel. Via X vernam ik, dat deze imam in hoger beroep was vrijgesproken, en ik dacht nee, dat zal geen goede dag zijn geweest voor u?

Shirin Musa:

Nee, het was via X ook. En ik denk hé, maar wij zijn belanghebbende, hoe kan dit? En ik ging meteen in mijn mailbox zoeken. Ik heb toch wel de adreswijziging doorgegeven. Ja, ik had dat ook gedaan, en ja, we waren niet uitgenodigd als belanghebbende partij. En dat was echt balen. En nou ja goed, ik heb toen ook de uitspraak gelezen en ook het bericht op de website van het Openbaar Ministerie, dat deze man op basis van het deskundigenrapport van professor dokter Maurits Berger was vrijgesproken.

Bart Drenth:

En ja, Wat gaf voor de rechtbank nou de doorslag, om die in hoge beroepen toch vrij te spreken?

Shirin Musa:

Nou, het deskundigenrapport van Maurits Berger stond daarin. Ja, dat wisten wij in eerste instantie niet, want wij waren niet uitgenodigd als belanghebbende partij. Als we wel waren uitgenodigd, dan had onze advocaat ook het procesdossier mogen inzien, en wellicht had ik ook mijn zegje kunnen doen als belanghebbende. Maar dat was allemaal niet gebeurd. Jullie hebben natuurlijk achteraf het rapport wel gelezen. Nou, het is zo zuur allemaal.

Bart Drenth:

Wat zou je hebben gezegd, als je op tijd in de rechtbank was geweest?

Shirin Musa:

Nou kijk, er is maar één deskundige gehoord, en dat is Maurits Berg geweest. Als wij dit hadden geweten, dan hadden we andere deskundigen kunnen aandragen of kunnen voorstellen, die gespecialiseerd zijn in geweld tegen vrouwen, in mensenrechten, in kinderrechten, of het instituut, dat deze cijfers heeft geproduceerd, varos, had daar kunnen aanschuiven als deskundige. Wat?

Bart Drenth:

stond er in het rapport van Moudersberger.

Shirin Musa:

Nou, ik heb het rapport mogen inzien, nadat ik een brief kreeg van het openbaar ministerie, dat ze ook geen cassatieberoep gaan instellen. Ze hebben in die brief gezegd van nou, mevrouw Moussa, u hebt een goede daad verricht, deze man is toch gestraft, heeft een taakstraf van 80 uur gekregen. Het was een hele rare brief, taakstraf van 80 uur gekregen, het was een hele rare brief. Maar ja, hij is wel onvoorwaardelijk vrijgesproken, en we stellen u alsnog in de gelegenheid, om het deskundige rapport in te zien. Ik dacht ja, wat moet ik hier nou mee? Het was echt een hele rare brief, en ik heb het rapport ingezien, en er was echt heel veel gelakt. Dus, de persoonlijke vragen, die aan Berger waren gesteld, die waren allemaal gelakt. Maar er stonden echt dingen in over.

Shirin Musa:

In welke islamitische tradities vrouwelijke genitale verminking wordt goed gesproken, en daar ben ik nog steeds geschokt over. Er wordt echt heel goed uitgelegd, in welke stromingen het wordt goed gepraat en welke bronnen Door Maurits Berger Het wordt goed gepraat en welke bronnen de islamitische stromingen aanhalen. Waarin genitale verminking wordt goed gepraat. Maar er wordt ook gezegd, dat vrouwelijke genitale verminking in moslim meerderheidslanden is toegenomen. En wat me ook heel erg verbaasde, is, dat hij zegt, dat er geen strafrechtelijke vervolging in Nederland heeft plaatsgevonden, dat er geen actuele cijfers zijn over vrouwelijke genitale verminking in Nederland. Hij haalt alleen bronnen aan uit stukken van UNICEF, uit internationale literatuur, maar geen recente bronnen in Nederland. Dus ja, ik vind zijn rapport niet evidence-based. Want als er gevraagd wordt hoe is de situatie in Nederland En denk je, dat het in Nederland kan toenemen Of dat mensen kunnen overgaan tot vrouwelijke genitale verminking, dan verwijst hij in een voetnoot naar zijn eigen onderzoek, en dan is zijn conclusie Nee, in moslimmeerderheidslanden neemt het toe. Maar omdat Nederland geen moslimmeerderheidsland is, maar moslimminderheidsland, zal zo'n uitspraak van een imam niet leiden tot vrouwelijke genitale verminking.

Marieke Hoogwout:

Mag ik even ontploffen van woede. Ik probeer, het nu echt kant te houden. Maar heeft hij enig benul van begrip, dat het voor meisjes binnen een moslimgemeenschap binnen Nederland gewoon wel een probleem kan zijn, ook als Nederland niet een moslim meerde? Dat is toch bizar, deze uitspraak.

Shirin Musa:

Nou, het hele rapport van Berger is bizar, met uitzondering wat voor mij heel erg leerzaam was als moslimvrouw Van nou, deze bronnen, deze islamitische bronnen en stromingen, die praten het goed. Ik bedoel, alle instituten, kennisinstituten zeggen hier van ja, nee, dit is niet iets religieus, het is iets cultureels. Maar hij zegt, ja, nee, het is wel islamitisch. Hij zegt ook, dat het in de christelijke gemeenschappen voorkomt, maar de christelijke gemeenschappen verwijzen niet naar religieuze bronnen. En waar ik me zo aan erger, is, dat zijn deskundige rapport helemaal niet deskundig is. Hij noemt zelfs niet alle landen op, waar vrouwelijke genitale verminking voorkomt, zoals India, pakistan, oman. Er zijn zoveel meer landen, waar vrouwelijke genitale verminking voorkomt.

Shirin Musa:

En als je dan zo'n bewering doet, omdat deze imam dat heeft gezegd, en dan verwijs je naar je eigen rapport, en je hebt geen flauw idee over de actuele cijfers in Nederland. En daar hoef je echt niet voor naar de universitaire digitale bibliotheek, om bronnenonderzoek te doen. Het is gewoon een kwestie van googelen man, het is gewoon even kijken op de website van VAROS of van een ander instituut. Maar hij heeft echt geen flauw idee, waar hij het over heeft, als je het mij vraagt. En toch heeft zijn rapport, dat een deskundige rapport wordt genoemd, geleid tot die onvoorwaardelijke vrijspraak En daarmee ook een vrijbrief vind ik. Dan kan het Openbaar Ministerie zeggen ja, nee, mevrouw Moussa, dank u wel. Dank u wel. Het is strafbaar. Ja, maar in hoge beroep is hij vrijgesproken.

Bart Drenth:

Maar wat was dan de reden? Want het Openbaar Ministerie had in cassatie kunnen gaan. Daar hebben ze niet voor gekozen, nee, voor gekozen.

Shirin Musa:

Nee, daar hebben ze niet voor gekozen, en daarover willen ze ook niet het gesprek met ons aangaan. Dus ik vind het echt heel jammer. Ik vind ook, dat het OM heeft geblunderd. Ze hadden ons één kunnen uitnodigen en op de hoogte stellen van het hoogberoep, en twee, ja, ze hadden ook zelf andere deskundigen kunnen voorstellen. En het voelt zo zuur en ongelijk. Ja, weet je, we hebben echt te maken met ongelijke machten en krachten en middelen. In hoge beroep heeft de moskee Gerard Spong voor deze man ingehuurd. En ja, we weten allemaal, hoe duur Gerard Spong is. Hij heeft een uurtarief van meer dan 500 euro Ex-BTW. En nou, ja, goed, ze hebben ontzettend veel mazzel gehad, en wij hebben heel veel pech. We hebben continu pech.

Bart Drenth:

We hebben ook een andere rechtszaak verloren, dat is de zaak tegen de gemeente Den Haag, want die moeten we dan ook eventjes erbij nemen. Dat was het tweede spoor.

Marieke Hoogwout:

Maar, marike, Mag ik nog één ding vragen? Gebeurt hier niet ook iets ontzettend gevaarlijks? Ik heb altijd begrepen, dat vrouwelijke genitale verminking niet in essentie een islamitisch gebruik is, dat het al voorkwam in de tijd van de farao's, dat het dus tegenwoordig althans in een moskee in Den Haag gepresenteerd wordt als aanbevolen in de islam. En dat ene Maurits Berger, die, voor zover ik weet, geen moslim is en een D66 lid, maar hoogleraar van de Omanstoel is in Westerse islam, dat hij nu in een rechtszaal in Nederland gaat vertellen, dat het aanbevolen is in islam, is dat niet gewoon levensgevaarlijk voor Nederlandse meisjes, dat hij dat tot een religieus gebod gaat maken? Ik sta daar echt met mijn oren van te klapperen.

Shirin Musa:

Je zegt het goed Het is iets uit de tijd van de farao's Genitale verminking. Het komt in zoveel landen voor. Ik vind, dat Maurits Berger het inderdaad normaliseert en zegt, dat dit voorkomt in islamitische tradities. Ik heb zijn rapport ingelezen en zoveel mogelijk overgeschreven. Het is echt levensgevaarlijk. En dan denk ik wie is hij? Hij is een witte man, een hoogleraar, die niet gespecialiseerd is in geweld tegen vrouwen En meisjesbesnijdenis. Ik zou zeggen je hebt gewoon geld voor je leerstoel, gefinancierd door Oman, hou het gewoon lekker daarbij. Ik ga me ook niet uitlaten over duurzaamheid of andere onderwerpen, waar ik weinig van af weet. Ik vind echt, dat zijn rapport tot iets heel schadelijks heeft geleid, zijn rapport, die onwetenschappelijk is, als je het mij vraagt.

Bart Drenth:

Ja. Nou, het resultaat is dus, deze rechtszaak liep dood, er kwam geen cassatie. Maar je noemde net al, en dat is ook, waar we mee begonnen deze uitzending, dat gaat over een procedure bij de Raad van State. Waar ging die over?

Shirin Musa:

En wij dachten, hier wordt geweld tegen vrouwen gepredikt, meisjesbesnijdenis, en de burgemeester is verantwoordelijk voor de handhaving van de openbare orde, en ook als het gaat over de gezondheid van de mensen in zijn stad, en als we het hebben over de openbare orde, dan gaat het ook om geweldsituaties. Dus wij dachten van nou, beste meneer de burgemeester, u moet handhavingsmaatregelen treffen, omdat hier de gezondheid en de veiligheid van meisjes en vrouwen in het geding is. Dus eerst moet je een verzoek indienen bij de burgemeester. En toen kregen we het antwoord van ja, nee, wij kunnen geen handhavingsmaatregelen treffen, omdat het hier over de vrijheid van godsdienst gaat en onderwijs en meningsuiting. Nou, dan moet je naar de bezwaarcommissie. Dus we hebben weer dezelfde argumenten aangevoerd van het gaat hier over gezondheid, over geweld tegen vrouwen, en er staan gewoon heel veel mensenlevens op het spel. En toen kregen we weer hetzelfde antwoord Nou, en dan moet je naar de rechtbank. En daar werden we weer in het ongelijk gesteld, en toen kwamen we bij de Raad van State terecht.

Bart Drenth:

En toen was het ondertussen 2024.

Shirin Musa:

Ja, het is echt een strijd van vele jaren.

Bart Drenth:

Die video is van 2018.

Shirin Musa:

Ja. Maar oké, We kwamen toen bij de Raad van State, en daar hebben we ook heel lang moeten wachten, want ja, iedereen heeft het te druk, en er zijn zoveel zaken. Maar toen dachten we oké, nu komen we bij de Raad van State, en we waren echt heel goed voorbereid. Ik ben heel erg trots op onze advocaat, janina Haman, die in deze zaak geloofde en ons bijna pro bono heeft bijgestaan, echt voor een vrijwilligersvergoeding.

Shirin Musa:

En wij dachten van nou weet je, hier moet het toch wel goed gaan, want naast de argumenten, die wij aanvoerden, van waarom het wel onder de bevoegdheden van de burgemeester valt, omdat het gaat over hij gaat over de handhaving van de openbare orde en ook over de gezondheid van burgers, wij zeiden ook van hier staat het recht op leven op het spel, want vrouwelijke genitale verminking kan zelfs leiden tot de dood en tot femicide. Hoe vaak komt dat voor? Ja, femicide, dat betekent de moord op vrouwen, omdat ze vrouw of meisje zijn. Hoe vaak dat voorkomt. Die getallen heb ik nu niet paraat, maar het wordt wel erkend, dat, als jij genitaal verminkt wordt, dat je daaraan kan doodbloeden.

Bart Drenth:

Dus die getallen heb ik niet, maar het wordt wel erkend, dat het tot femicide kan leiden, omdat het altijd professioneel gebeurt ook.

Shirin Musa:

Ja, kurt, het kan gebeuren in een hutje in Afrika, het kan gebeuren ergens in de woestijn, en als je doodbloedt en je kan niet medisch geholpen worden, dan ga je eraan dood. Dus het kan zelfs leiden tot femicide. Dat staat zelfs op de website van het European Institute for Gender Equality.

Bart Drenth:

Dat is een instituut van de EU, die dit erkent als een geweldsvorm, dan moet dat toch wel een argument zijn geweest voor het raadverstaan.

Shirin Musa:

Ja, dat dachten wij ook, want in klimaatzaken, die gewonnen worden in de rechtbank, ja, weet je, de klimaatactivisten, die doen succesvol beroep op artikel 2 EVRM, het recht om te leven of het recht op leven. Dus dat hadden wij ook aangevoerd En heel veel andere vrouwenrechten verdragen, die we benoemd hadden, en ook jurisprudentie, en ja, nou, de inhoudelijke behandeling vond plaats, en dat was ook heel bizar. Waarom was dat? Nou, dat was bizar, omdat wij daar als Van for Freedom zaten. Maar de gemeente, die moet dan alle belanghebbenden dan betrekken. Dus ja, zij hadden de moskee ook gevraagd, om zich in deze zaak te voegen. Dus, wij zaten aan de ene kant van de tafel en de gemeente en de moskee aan de andere kant, die zaten aan dezelfde kant van de tafel.

Bart Drenth:

Ja, dat was echt Letterlijk en figuurlijk.

Shirin Musa:

Letterlijk en figuurlijk, en dat doet iets met mijn rechtsgevoel en met mijn vrouwerechten hart Van het kleine FFF, en de moskee met twee advocaten En de gemeente met zijn eigen juristen En ook een legertje aan advocaten. En zij kregen uitgebreid de tijd, om hun verhaal te vertellen, om te vertellen, waarom de burgemeester niet bevoegd is, dat de moskee geen openbare ruimte is En dat het gaat over de vrijheid van godsdienst en meningsuiting En dat de gemeente toch echt wel inspanningen heeft verricht richting de moskee. Er werd verteld, dat ze een paar maanden geleden voor de rechtszaak met verschillende religieuze leiders hadden gesproken, en als ze dit zeggen, dan val ik altijd van mijn stoel. Oké, je praat weer met die religieuze leiders En niet met de vrouwen of de vrouwen, die het treft. En wij kregen gewoon heel weinig ruimte, om ons verhaal te doen, en we werden ook afgekapt. En de rechter, die zei ook van ja, mevrouw Moussa, waarom gaat u niet naar de civiele rechter? En dan denk ik ja, weet je, neem je verantwoordelijkheid.

Shirin Musa:

Nou, verwijs je ons nu door naar de civiele rechter. We hebben heel veel civielrechtelijke advocaten gesproken, en die zien er ook geen hel in. We hebben ons daar echt uitgebreid in verdiept, en wij zijn nu bij de Raad van State. op grond van deze argumenten denken wij, dat de burgemeester bevoegd is. Nou ja, goed, en wat er gebeurde, dat weten we allemaal. Ja, er is een uitspraak gedaan.

Bart Drenth:

Maar in staat Afgelopen december Ja 24.

Shirin Musa:

Nou en dan tijdens.

Shirin Musa:

Orange the World, de actie, de internationale actieweken van de VN Tegen geweld tegen vrouwen. Ja, dat was gewoon heel zuur. En ja, ik vernam het via een bevriende advocaat. En ja, we zijn toen meteen de uitspraak gaan bestuderen En we dachten Als je het leest, dan snap je het Tot op een zekere hoogte Niet onder de bevoegdheden van de burgemeester. Er werd ook getoetst aan Artikel 6 grondwet, de vrijheid van godsdienst, en ik dacht Ja, maar verdorie, en al die andere argumenten, juridische argumenten, jurisprudentie, maar ook artikel 2, het recht op leven, waarom is daar niet aan getoetst? Het was echt precies diezelfde uitspraak, die wij in eerdere aanleg ook hadden gekregen. Het valt niet onder de bevoegdheden Van de burgemeester. Het gaat hier ook om de vrijheid Van godsdienst, en ik dacht Keer op keer wordt de overheid nagepraat, en aan de vele argumenten, die wij hebben aangevoerd, wordt niet getoetst. En dan voelt het respectloos En vooral respectloos naar de vele duizenden vrouwen en meisjes, die dit gruwelijke geweld kan ondergaan Of heeft ondergaan.

Bart Drenth:

En ja, Ik ben benieuwd, wat de rechter zou hebben gezegd, als in een godsdienstige tekst zou hebben gestaan, dat je heel veel fossiele brandstoffen moet verbranden, of dan de rechter tot dezelfde conclusie zou zijn gekomen.

Shirin Musa:

Ja, nee, weet je, dan staat het recht op leven. Het recht op leven is heilig, behalve als het gaat over de levens van vele moslimmeisjes, van biculturele vrouwen, van migrantenvrouwen, van de christelijke Eritrese vrouwen. Het boeit niemand, het niemand. Het boeit niemand. Het boeit een rechter niet, het boeit de politiek niet, het boeit zoveel mensen niet. Want deze dames, die zitten niet aan talkshowtafels, die staan niet op het Malieveld. We worden door iedereen gebruikt en misbruikt, rechts, om te bashen van hoe achterlijk en gruwelijk de islam is En dat we minder migratie moeten hebben. Nou, links, die houdt het van, om ons te knuffelen, en nog heel veel meer. Weet je, als ik op X kijk en ook in talkshows gaat altijd maar over die hoofddoek? weet je Het recht, om hem te dragen, hoe heerlijk het is, hoe vreselijk het is, om een hoofddoek te dragen, maar niet, als het gaat over de vele, tientallen, duizenden vrouwen, die er niet voor gekozen hebben, om genitaal verminkt te worden.

Shirin Musa:

Een meisje van 6, 4 of 3. Heeft er niet voor gekozen, om genitaal verminkt te worden. En ja, het gebeurt, en we zien het niet, het is niet zichtbaar, het komt niet in talkshows voor, ook in de politiek. Er worden wel kamervragen gesteld, maar dat Ja, er worden wel kamervragen gesteld. Maar dat is het. In het vorige regeerakkoord stond, dat er een juridisch meldplicht ingevoerd moet worden, als genitale verminking wordt geconstateerd. Ja, alles was heilig in het regeerakkoord, behalve de juridische meldplicht. Ja, er is wel ophef over, en ik vind de ophef wel goed. Er is heel veel verontwaardiging ook geweest over deze uitspraak van de Raad van State. Er is ook heel veel discussie. Maar dan denk ik ja, waarom wordt er niet doorgepakt? Er wordt niet genoeg doorgepakt. Ik had een beetje hoop.

Bart Drenth:

Dit was nogal teleurstellend de afloop van 2024. Na vier jaar, of nog langer, 2018 tot 2004. Zes jaar lang, en uiteindelijk levert het dit op. Hoe nou verder? Want, welke juridische mogelijkheden zien jullie nog?

Shirin Musa:

Hoe nu verder? Nou, hier op kantoor zeg ik altijd Lieve dames, het vrouwenkiesrecht werd ook niet in één jaar of één dag bevochten, nee, we moeten een lange adem hebben, en wij geven niet op. En waarom geven we niet op? Omdat we naar het Europese Hof kunnen, het Europese Hof van de Rechten van de Mens, maar wat we ook kunnen doen, naar het VN Vrouwenrechtencomité, en daar ben ik mee bezig geweest, en daar gaan we heel veel dingen voor doen, want het VN Vrouwenrechtencomité kan ook naar dit vraagstuk kijken. Als je alle wegen hebt bewandeld, alle juridische wegen hebt bewandeld in eigen land, en als je Kijk, we zijn nu helemaal uitgeprocedeerd in Nederland, dus, wij gaan naar het VN Vrouwenrechtencomité, nou, dit speelt. Nou, dit speelt. Nou, dit gaat in 2025 nu spelen. Ik heb er gesprekken over gevoerd, en dit gaat gebeuren.

Shirin Musa:

Want het kan niet zo zijn, dat wij ons bij deze uitspraak neerleggen. Het is niet alleen gevaarlijk voor de doelgroep zelf, maar stel je eens voor, als je uit naam van welke religie dan ook andere vormen van haat en geweld predikt. Ik vind dit heel gevaarlijk voor Nederland, als we het hebben over de migrantengroepen. Het is ook een grote groep. 25% van de mensen in Nederland hebben een migratieachtergrond, en deze groep, die zal alleen maar groter worden. De verwachting is, dat tegen 2040 dat 36 à 40 procent van de mensen in Nederland een migratieachtergrond heeft, en ik hoop, dat wij een positieve emancipatie in gang zetten, dat deze mensen zich aan de wetten van Nederland houden Heel veel mensen doen dat gelukkig ook Maar dat mensenrechten, vrouwenrechten en kinderrechten altijd gehandhaafd zullen worden in Nederland Juist.

Bart Drenth:

Nou ja, juridisch moet je het dus nu zoeken, buiten Nederland Dat zullen we graag bij vervolgen, hoe het daarmee gaat Maar ook in de politiek. Ja, laten we het daar ook eens eventjes over hebben. Wat moet de politiek doen?

Shirin Musa:

Nou, ik denk, dat de gemeentewet aangepast moet worden. De rechter heeft gezegd, en ook tijdens de inhoudelijke behandeling van de Raad van State Er is geen wet in formele zin Dan moet er maar een wet in formele zin komen.

Bart Drenth:

Hoe moet die luiden?

Shirin Musa:

Waar moet die over gaan? Nou kijk, we zijn daarover in gesprek met de SP. Ik ben echt super blij met de SP, de enige echte linkse partij vind ik in Nederland, maar ook een integere linkse partij, die hiernaar wil kijken. Zelf denk ik, dat we de bevoegdheden van de burgemeester moeten uitbreiden, dat ook het goed praten van geweld uit naam van welke religie dan ook, dat dat ook onder de openbare orde moet vallen, en als het gaat over, nou ja, dus dit is gewoon een hele concrete voorbeeld. Dat meisjesbesnijden is oké. Het kan ook niet zo zijn, dat een moskee morgen zegt van ja, nee, de islam zegt, dat je als minderjarige mag trouwen, maar dat dit ook onder de bevoegdheden van de burgemeester gaat vallen, maar misschien een andere bepaling in de wet. Dus wij gaan bij de SP op gesprek, bij twee Kamerleden, sarah Dobbe en Michiel van Nispen. Die willen er naar kijken, en daar ben ik heel erg blij mee.

Bart Drenth:

Juist, en dan daarna moet je natuurlijk even gaan kijken, welke andere partijen je hiervoor zou kunnen interesseren. Wat is je inschatting van, wat andere politieke partijen hiervan vinden? Nou, ik denk, dat de VVD ook meegaat met de SP. Wie is van de VVD de woordvoerder?

Shirin Musa:

Nou kijk, er zijn meerdere woordvoerders. Dat is dus ook de grote uitdaging bij de VVD. Bente Bekker gaat over een klein stukje van dit dossier, dus over integratievraagstukken, maar dit ligt ook op het terrein van justitie en binnenlandse zaken, en voor een deel ligt het ook op het gebied van de volksgezondheid. Dus ik denk, dat meerdere mensen daarnaar moeten kijken. Dat heb je dan bij grote fracties, dat meerdere mensen over een dossier gaan, en bij kleinere fracties is het sneller schakelen. Maar ik heb ook goed contact met de VVD, dus zij gaan er naar kijken. Maar ik ben heel blij met de duidelijke toezegging van de SP Van wij gaan dit oppakken, en dan hebben we toch een oppositiepartij en een coalitiepartij, en dan kunnen andere partijen niet achterwege blijven.

Bart Drenth:

Wat gaan we volgen, hoe dat dit jaar gaat En of er een mooie samenwerking van de VVD en de SP in zit op dit onderwerp. Ben je tevreden over de steun, die je krijgt vanuit de politiek? Nee, dat was een beetje een rhetorische vraag.

Shirin Musa:

Nou kijk, weet je, ik voel me een beetje de knuffelactiviste van de politiek. En oh, wat knap van je, wordt er altijd gezegd, en daar kan ik heel weinig, daar kan ik niet echt goed tegen.

Bart Drenth:

Wat moet er nou beter? Wat zouden ze nou moeten doen?

Shirin Musa:

Waar het om gaat, is de algehele emancipatie van vrouwen met een migratieachtergrond. Er wordt veel over getwitterd en gezegd en benoemd, maar er is niet echt een actieplan als het gaat over hun economische zelfstandigheid, armoedevraagstukken, hun gezondheid en verschillende vormen van geweld. Ik heb ondertussen echt een soort werkstuk gemaakt van alle verzoeken van de Kamer en toezeggingen van de regering, om werk te maken van onze emancipatie, en dat komt er maar niet. En we weten allemaal, dat benoemen niet voldoende is. Er moet gewoon een actieplan komen met een dekkingsplan, anders blijft het een benoemdingetje, benoempolitiek. En ja, ik hoop, dat wij in 2025, en we hebben heel veel voorbereidingen getroffen in 2024, echt keihard actie gaan voeren, campagnes gaan voeren, om de emancipatie van deze biculturele meiden wel hoog op de agenda te krijgen, en niet, dat we alleen maar bij benoemen houden.

Bart Drenth:

Denk je, dat dit probleem hoger op de agenda zou staan, als het om witte meisjes zou gaan?

Shirin Musa:

Nou kijk, witte topvrouwen, weet je, als het gaat over witte dames met macht of geen macht, of de media vrouwen, die dan over hun clitoris of vagina en schaamlippen willen praten, en seksualiteit en metoo, Daar is altijd aandacht voor. Maar over de seksuele onderdrukking van biculturele vrouwen, weet je, daar wordt geen woord over gesproken. Ik bedoel, er wordt wel over topposities gepraat, maar niet over het feit, dat onze meiden, de biculturele meiden, niet over hun eigen geld mogen beschikken, niet mogen werken, en daar gaan wij verandering in brengen. We bestaan twaalf jaar En ik na twaalf jaar. Ik moet natuurlijk ook aardig zijn richting politici.

Shirin Musa:

Want we willen iets van ze hebben.

Shirin Musa:

Maar de medogeloze Shirin in mij is geboren, want we zijn lang genoeg vriendelijk en lief geweest. Maar ja, die tijd is voorbij. Ik ben echt een beetje mijn. Ik was al best wel ongeduldig en uitgesproken, maar het duurt allemaal te lang. Ik had echt een vertrouwen in onze overheid En ook in onze politici. Vroeger dacht ik echt, dat je met een kamervraag De wereld kon veranderen, dat emotie echt uitgevoerd zou worden, amendementen ook. Maar we zijn nu twaalf jaar verder, en als ik kijk, wat van die papieren toezeggingen zijn gerealiseerd, dan denk ik ja, weet je, ik ben er klaar mee. En politici, die moeten echt de regering controleren. En dat gebeurt helaas te weinig, omdat een Kamerlid ook zijn eigen tweetje en dingetje wil laten zien.

Bart Drenth:

Ik heb dit gedaan en niet achter eerder toezeggingen willen gaan. Denk je, dat misschien meer aandacht zou zijn geweest voor dit probleem als de?

Shirin Musa:

daders wit zouden zijn? Als de daders wit zouden zijn, dat weet ik niet. Kijk, als ik kijk naar, hoeveel politici afgelopen jaren hier bij ons zijn geweest, om met de dames zelf te praten Ja, dat gebeurt te weinig. Ik denk, dat mensen het zich heel weinig kunnen invoelen van wat het met de dames doet, en ik denk, dat politici wel willen en dingen willen regelen, maar dat ze vastlopen in het gruwelijke ambtelijke apparaat. En ook de hulpverlening, die zegt, ja, maar we willen meer geld. En dan denk ik joh, weet je, je hebt al zoveel geld. Het is echt, dat er heel veel ambtelijke weerstand is, om bepaalde dingen te doen. En ja, het gaat vaak ook om geld, het gaat om capaciteit, het gaat er ook om dat.

Shirin Musa:

Ja, weet je, we zijn van zoveel dingen afhankelijk. En ja, weet je, als we het hebben over onze eigen vrouwenrechtenorganisaties voor meiden met een biculturele achtergrond, daar draait het ook alleen maar over discriminatie en racisme en de hoofddoek, en dat je als moslimvrouw gediscrimineerd wordt. En ja, weet je, ik klaag over het wegkijken van dit soort vraagstukken Door, zowel, als het gaat over mensen uit onze eigen gemeenschap, de vrouwenrechtenactivisten, maar ook over de politiek, die niet genoeg doorpakt en doorvraagt, maar ook over zoveel stakeholders, door wie we ons in de steek gelaten voelen. Het komt ook niet in talkshows terecht. Heel veel mensen zeggen, je moet naar een talkshow. Ja, wat? dan krijg ik een telefoontje van zo'n talkshow-redacteur, en die zegt dan ja, maar er moet.

Shirin Musa:

Een slachtoffer, die genitaal verminkt is, of iemand, die door haar ouders is uitgehuwelijkd, die moet dat wel in die talkshow komen vertellen Ja, moeder heeft mijn vagina kapot gemaakt, of mijn oma, of mijn vader heeft mij dit aangedaan, en ondertussen hebben die vrouwen wel. Als je gevlucht bent voor je familie, heb je wel een code rood. En ik vind het ook een ongevoeligheid Van die talkshow mens, wat vragen jullie nou Van zo'n dame? Nou ja goed, we moeten hoopvol en optimistisch blijven, en dat ben ik ook, want nog niet alle juridische en democratische middelen zijn uitgeput, en tegenstand en weerstand maakt mij alleen maar creatiever. En we zijn nog lang niet klaar. En ik denk, dat we op verschillende dossiers nog vele jaren moeten vechten, en dat geldt sowieso, als het gaat over emancipatievraagstukken of het nou van witte vrouwen is, lhbti'ers of wie dan ook. Het is een lange adem, en het werk is nooit af. En ik denk, dat deze strijd, omdat de groep groter wordt en er steeds meer nieuwkomers bijkomen, dat je steeds opnieuw moet beginnen.

Marieke Hoogwout:

Ja, wat mij nog steeds heel hoog zit en wat jij zegt ik ben optimistisch of ik blijf optimistisch, ik blijf vooruit, dus ik blijf vooruit. Deze zaak heeft mij echt een harde klap gegeven, in die zin, dat ik dacht Hoe is het mogelijk, dat wij in 2024. Nog de vrijheid van godsdienst, van filosoferende mannen Ik meen, dat Berger het had over filosoferen Gesteld wordt, boven het? ik hou er vloek in recht van vrouwen op een ongeschonden lichaam? Hoe is het mogelijk, dat we nog steeds moeten bevechten, dat de vrijheid van godsdienst niet gesteld wordt boven onze vrijheden, onze rechten op een gewoon leven, op een normaal liefdesleven met een partner van eigen keuze? Dat heeft mij echt een klap gegeven, dat dat niet normaal is nog in 2024. Ik leg dit heel kom uit Misschien moet ik het overdoen?

Marieke Hoogwout:

Ik ben daar echt van geschokt en ontnuchterd.

Shirin Musa:

Ik voel die dreunen continu, elke dag Op verschillende dossiers, en dat komt, omdat men niet om ons geeft. Men geeft niet om migrantenvrouwen, de nakomelingen van migranten, allochtonen, minderheden, moslimvrouwen. Kijk, als het om antisemitisme gaat, dan zegt de Kamer wel unaniem, dan wordt er een motie aangenomen van het kan niet zo zijn, dat je op basis van religieuze teksten.

Bart Drenth:

antisemitisme goed praat En terecht.

Shirin Musa:

Terecht kijk, ik was heel blij met die motie, want het gaf mij de inspiratie, om die motie te delen met een Kamerlid. Van ja, dit kunnen we toch ook. Een soort gelijke motie Kunnen we toch ook voor onze zaak Onze strijd indienen en aannemen, dat het onacceptabel is, dat religieuze bronnen vrouwenhaat En geweld bronnen, vrouwenhaat en geweld tegen vrouwen goed praten. En dan krijg ik zo'n antwoord Ik ga erover nadenken.

Marieke Hoogwout:

Men houdt gewoon niet van ons. Het is toch een vraag, die elk mens in Nederland moet aangaan. Gaat de vrijheid van godsdienst boven de Nederlandse wet? Dat is toch een fundamenteel, essentieel vraagstuk van onze samenleving, waarvan ik dacht, dat het al 30, 40, 50 jaar lang bevocht was. Abortus uit de naziën, alles is bevochten. En nu moet ik in 2025 constateren, dat die vraag nog een beetje openhangt. Van ja misschien, als je filosofeert, mag je wel in mijn ogen fantaseren of het aanbevelen, dat vrouwen verminkt worden, maar dat geldt toch voor alles en iedereen in Nederland.

Shirin Musa:

Ja, maar niet, als het om migrantenvrouwen, biculturele moslimvrouwen en minderheden, allochtonen gaat, al die woorden, die voor ons worden gebruikt. Wij zijn derde, vierde rangs burger in dit land, en, en dat accepteer ik gewoon niet. Maar kijk, we zijn echt Waarom? Kijk, je hebt het over de vrijheid van godsdienst, maar ook het recht om te leven. Maar hier wordt de vrijheid van godsdienst belangrijker gevonden. De rechter toetst niet aan artikel 2 EVRM het recht om te leven. Dus voor mij, deze uitspraak is voor mij een hele harde dreun, een zure pil, een bittere pil En een keiharde realiteit, dat wij gewoon derde, vierdrangs burger zijn.

Marieke Hoogwout:

Maar dat was hij voor mij ook. Ik ben 59, ik ben niet gelovig, ik ben in geen enkele manier een risicogroep. Maar dit voelde voor mij ook als een persoonlijke klap in mijn gezicht, dat vrouwenrechten dus gewoon op een lager pitje staan, op het moment, dat er mannen met religieuze macht vinden, dat ze ergens over mogen.

Shirin Musa:

Filosoferen tussen aanhalingen, mannen met religieuze macht en financiële macht. Ze hebben zoveel geld, de donaties, die ze krijgen, de gelden, die ze uit weet ik veel Arabische landen krijgen. Dat is allemaal aangetoond.

Bart Drenth:

Hoogleraren, die vanuit Oman worden, betaald.

Shirin Musa:

Ja, maar dat mag allemaal. Niemand, die zich afvraagt, hoe het kan, dat dit gebeurt. En ja, ik ben wel blij met de steun vanuit de publieke opinie, want die voel ik wel. Alleen vanuit de rechtspraak voel ik me echt behandeld als derde, vierderangsburger, omdat wij niet het recht hebben, om gezond en veilig en vrij te mogen leven, om onze eigen keuzes te kunnen maken, en ik maak me echt zorgen, dat dit wordt goed gepraat door mannen uit gemeenschappen, waar genitale verminking nooit heeft plaatsgevonden, Of uit landen, waarin dit niet eerder is voorgekomen, en ik ben echt bang, dat het echt gaat gebeuren. Alleen, wij zullen het niet zichtbaar zien, als we het hebben. Over Oman door wie de leerstoel van Maurits Berger wordt gefinancierd Ik sprak een vrouwenrechtenactivist een paar jaar geleden in Spanje, die oorspronkelijk uit Oman komt, en zij vertelde, dat dat heel keurig in ziekenhuizen wordt gedaan, dat bijna alle vrouwen in Oman een vorm van genitale verminking hebben ondergaan, en dan denk ik ja, het komt vaak voor, het komt zo vaak voor, het komt ook voor in Oman. Door wie zijn leerstoel wordt betaald.

Shirin Musa:

Maar hij noemt de naam Oman niet, het land Oman noemt hij niet in de landen, waar geen talenverminking voorkomt. Ja, wij hadden dit een keer zelfs benoemd op onze website en in onze nieuwsbrief. En ja, hij vroeg om een rectificatie, en anders zou hij naar onze fondsen stappen. Ja, weet je, ik word het is ook nu een beetje memory lane aan het worden, want bij FFF doen we nog meer dingen En maken we ons over heel veel dingen druk. Maar ja, dit voelt gewoon heel zuur, maar ik blijf hoopvol. Het is een plicht, om hoopvol en optimistisch te blijven, want dit gaan wij niet accepteren. In Nederland zijn we uitgeprocedeerd, maar we gaan naar de Nederlandse politiek. En twee wij gaan naar het VN-vrouwenrechtencomité, niet naar Europa, omdat dat veel te duur is. Die centen hebben wij niet uit Koeweit of van de postcodeloterij of zo.

Marieke Hoogwout:

Als de postcodeloterij hiernaar luistert, zijn ze natuurlijk wel van harte welkom Ik begreep, dat er inmiddels in het Europees Parlement ook gesproken is over deze kwestie. Ja, kijk, het is in ieder geval genoemd.

Shirin Musa:

Ja, nou, er is Asita Kanko, die zelf een zeer ernstige vorm van genitale verminking heeft meegemaakt. Die heeft zich echt heel krachtig uitgesproken tegen vrouwelijke genitale verminking. Maar ook, hoe schandalig het is, dat de Raad van State zoiets goed praat. En natuurlijk zijn er discussies van mensen zeggen ja, maar ze praten het toch niet goed. Het is mijn mening, dat het hiermee toch wordt goed gepraat. Natuurlijk, er is getoetst aan de bevoegdheden van, of dit onder de bevoegdheden van of niet onder de bevoegdheden van de burgemeester valt. Wij vinden van wel, de Raad van State vindt van niet. De vrijheid van godsdienst wordt heel erg belangrijk gevonden, maar er is niet getoetst aan artikel 2 EVRM, het recht op leven En andere recente jurisprudentie en vrouwenrechten verdragen, en het kan ook niet zo zijn. Het staat wel in die uitspraak Ja, je kan de civilrechtelijke weg bewandelen. Ja, maar dat is niet aan de Raad van State, dat we weer. Ga jij dat dan betalen, wilde ik aan die man vragen.

Marieke Hoogwout:

Je, filosofeert iemand over het verminken van menselijke lichamen? Hoe moet je dat nog toetsen dan? Maar goed, Ja nou. Bart.

Bart Drenth:

Ik denk, dat dit wel een goed moment is, om naar een afronding te gaan. We gaan hier nog op terugkomen. Meneer Berger, als u luistert, we nodigen u heel graag ook uit in onze uitzending. Als u vindt, dat het allemaal onzin verteld is, dan vinden. Als u vindt, dat het allemaal onzin verteld is, dan vinden we het heel fijn, dat u dat ons komt uitleggen. Dan gaan we daar met heel veel plezier of met minder plezier, maar in ieder geval met veel energie met u over doorpraten. Dit was Achter de Ophef. We gaan de onderwerpen volgen. Juridisch zullen we zien, wat er in het buitenland gaat gebeuren bij de diverse juridische procedures, maar ook de aanpassing van gemeentewetten.

Shirin Musa:

Dankjewel, shirin voor je bijdrage, jullie bedankt.

Bart Drenth:

En over een tijdje is er weer een nieuwe ophef. Laat ons ook weten, als er onderwerpen zijn, waarvan jullie zeggen, dat we daar aandacht aan moeten besteden. Tot de volgende keer.

People on this episode

Podcasts we love

Check out these other fine podcasts recommended by us, not an algorithm.

Zin van de Dag Artwork

Zin van de Dag

NPO Luister / HUMAN